RTF quadrocopter

Pokud se dá copter koupit v obchodě, tak všechno patří sem.
Zpráva
Autor
Troll

Re: RTF quadrocopter

#61 Příspěvek od Troll »

tomas.polak píše:... ale nevím jestli je to ok kdyz mam 17A motory..(použít ty 15A ESC)

nabíječ je ok?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arger.html
na ty baterky - ZIPPY Compact 2700mAh 3S 25C Lipo Pack

Regly 15A budou zcela spolehlivě stačit . Tvůj zamýšlený copter bude mít průměrný odběr na regl asi tak 3-5A , podle toho, jak ho naložíš. Já doporučoval 20A proto abys je mohl v budoucnu dát i do větší krávy kterou sis původně vymyslel. Jenom tak pro info , já jsem nedávno dával co copteru 20A , při flashování jsem rozebral a ony mají na konci paralelně 6 ks trazistorů. Dle katalogu je každý z nich dimenzován na 75A 8O . A to je prosím regl s oficiálně povolenými 20A. :lol:Jábych se u 15A nebál ani trochu . Ono je to totiž tak, na konec se dávají ohromné tranzistory, protože odvod tepla z reglu je bídný , tak aby se to nepřehřálo . Jenomže nějaký krátkodobý vyšší proud takový regl nijak zvlášť neohřeje a tudíž se není čeho obávat. :wink:
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od tomas.polak »

Troll píše:
tomas.polak píše:... ale nevím jestli je to ok kdyz mam 17A motory..(použít ty 15A ESC)

nabíječ je ok?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arger.html
na ty baterky - ZIPPY Compact 2700mAh 3S 25C Lipo Pack

Regly 15A budou zcela spolehlivě stačit . Tvůj zamýšlený copter bude mít průměrný odběr na regl asi tak 3-5A , podle toho, jak ho naložíš. Já doporučoval 20A proto abys je mohl v budoucnu dát i do větší krávy kterou sis původně vymyslel. Jenom tak pro info , já jsem nedávno dával co copteru 20A , při flashování jsem rozebral a ony mají na konci paralelně 6 ks trazistorů. Dle katalogu je každý z nich dimenzován na 75A 8O . A to je prosím regl s oficiálně povolenými 20A. :lol:Jábych se u 15A nebál ani trochu . Ono je to totiž tak, na konec se dávají ohromné tranzistory, protože odvod tepla z reglu je bídný , tak aby se to nepřehřálo . Jenomže nějaký krátkodobý vyšší proud takový regl nijak zvlášť neohřeje a tudíž se není čeho obávat. :wink:

ok dobré vědět.. :), díky za všechny rady, budu objednávat.. :)
Drondys

#63 Příspěvek od Drondys »

tomas.polak píše:díky za všechny rady, budu objednávat...

Pokud budeš objednávat z toho české eshopu tak se nejprve poptej kolik má těch 15A réglů Turnigy Multistar v reálu skladem, protože jak už jsem psal tak tam zrovna u těch 15A nemá nastaveno v eshopu správnou hodnotu.

Jen pro informaci v tom českém eshopu má i programovací kartu k réglům Turnigy Multistar viz tento odkaz.

Pokud by v tom českém eshopu měl málo kusů pak už to asi stejně do vánoc nestihne naskladnit a v takovém případě si je můžeš klidně objednat z HobbyKingu kde je mají zrovna skladem viz tento odkaz, ale do vánoc ti už v takovém případě asi stejně nestihnou přijít. Pokud je budeš objednávat z HobbyKingu pak doporučuji dvě samostatné objednávky po dvou nebo po třech podle toho kolik jich chceš tj. tak, aby ses na jednu objednávku spolehlivě vešel pod limit DPH a nemusel platit navíc DPH ani poplatek 180 Kč za odbavení poštou.
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od tomas.polak »

Drondys píše:
tomas.polak píše:díky za všechny rady, budu objednávat...

Pokud budeš objednávat z toho české eshopu tak se nejprve poptej kolik má těch 15A réglů Turnigy Multistar v reálu skladem, protože jak už jsem psal tak tam zrovna u těch 15A nemá nastaveno v eshopu správnou hodnotu.

Jen pro informaci v tom českém eshopu má i programovací kartu k réglům Turnigy Multistar viz tento odkaz.

Pokud by v tom českém eshopu měl málo kusů pak už to asi stejně do vánoc nestihne naskladnit a v takovém případě si je můžeš klidně objednat z HobbyKingu kde je mají zrovna skladem viz tento odkaz, ale do vánoc ti už v takovém případě asi stejně nestihnou přijít. Pokud je budeš objednávat z HobbyKingu pak doporučuji dvě samostatné objednávky po dvou nebo po třech podle toho kolik jich chceš tj. tak, aby ses na jednu objednávku spolehlivě vešel pod limit DPH a nemusel platit navíc DPH ani poplatek 180 Kč za odbavení poštou.

jj zjistím, když ale budu objednávat více balíků tak budu platit poštovné víckrát přece ne?.. pak to vyjde dráž než to koupit v jednom balíku a zaplatit dph ..
Troll

#65 Příspěvek od Troll »

Velmi pravděpodobně to dráž nevyjde. Spočítej si to sám a uvidíš. :wink: Cenu poštovného zjistíš hned při objednání, DPH znáš a připočti si ke každému řízení na poště poplatek 180Kč.
Drondys

#66 Příspěvek od Drondys »

tomas.polak píše:když ale budu objednávat více balíků tak budu platit poštovné víckrát přece ne?.. pak to vyjde dráž než to koupit v jednom balíku a zaplatit dph...

Levněji to celkově vyjde právě když to rozdělíš do dvou balíků, protože jedno poštovné navíc činí v tomto případě daleko méně peněz než poplatek ČP + DPH viz níže uvedené výpočty.

Varianta 1 balík 4 regulátory

4 * $7.28 = $29.12
+
Poštovné $3.99 International (Registered) Air Mail 0 - 100g
=
$33.11 tj. cca 647 Kč

DPH se počítá 20% ze základu, kterým je součet ceny zboží, ceny poštovného a poplatku 180 Kč.

Základ DPH je 647 + 180 = 827 Kč
DPH je 827 * 0.2 = 165 Kč

Takže:
165 Kč DPH
180 Kč poplatek ČP
tj. zaplatíš navíc 345 Kč.

Varianta 2 balíky po 2 regulátorech

První balík
2 * $7.28 = $14.56
+
=
$18.55 tj. cca 362 Kč
Je to pod limitem DPH tj. neplatí se ani poplatek 180 Kč ani DPH.

Druhý balík
2 * $7.28 = $14.56
+
=
$18.55 tj. cca 362 Kč
Je to pod limitem DPH tj. neplatí se ani poplatek 180 Kč ani DPH.

Při rozdělení do dvou balíků zaplatíš jen jedno poštovné navíc tedy $3.99 tj. cca 78 Kč.

Rozdíl je 345 - 78 = 267 Kč, které ušetříš pokud to rozdělíš do dvou balíků po dvou regulátorech.

Takže jak vidíš jedno poštovné navíc činí v tomto případě daleko méně peněz než poplatek ČP + DPH.

Pokud tě k tomu zajímají podrobnosti pak si podrobně prostuduj úvodní příspěvek v tématu viz tento odkaz kde je k tomu vše potřebné shrnuto a popsáno.
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od tomas.polak »

jj to máš pravdu, díky za příklad.. pročtu si..:)
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od tomas.polak »

Zdravím,
jen tu chci všem co mi zde pomohli s vyčerpávajícím výběrem na osazení kopteru moc poděkovat. Vše jsem dohromady a funguje.. :) Pěkně jste to vybrali..;)
Troll

#69 Příspěvek od Troll »

Hele, bílá vrána 8O . A já myslel, že takoví lidé co umí i kolegům za radu poděkovat se na zdejším fóru vůbec nevyskytují. :)
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od tomas.polak »

Ahoj,postupně na mém quadrocopteru přidávám váhu .. plně naložen bude mít pod 1500g motory mají max. tah 950 na půl plynu by měli mít 400g což je 1600 na celej model. Jen se chci zeptat, jestli se mám něčeho obávat? když původní představa byla, že to bude mít něco přez kilo.. regle tam mám 15A a max. odběr motoru píšou 17A (což jste mi ale radili, že je to bezpečné, jelikož regle "mají na copteru rezervu"). Je mi jasné, že se výrazně sníží letový čas, ale pro bezpečnost píšu, zda si mám dát na něco ještě pozor..

btw pro tuto sestavu mi to podle kalkulace vycházi na 7 min
http://www.ecalc.ch/xcoptercalc_e.htm

Dík..
alexik46

#71 Příspěvek od alexik46 »

tomas.polak píše:Ahoj,postupně na mém quadrocopteru přidávám váhu .. plně naložen bude mít pod 1500g motory mají max. tah 950 na půl plynu by měli mít 400g což je 1600 na celej model. Jen se chci zeptat, jestli se mám něčeho obávat? když původní představa byla, že to bude mít něco přez kilo.. regle tam mám 15A a max. odběr motoru píšou 17A (což jste mi ale radili, že je to bezpečné, jelikož regle "mají na copteru rezervu"). Je mi jasné, že se výrazně sníží letový čas, ale pro bezpečnost píšu, zda si mám dát na něco ještě pozor..

btw pro tuto sestavu mi to podle kalkulace vycházi na 7 min
http://www.ecalc.ch/xcoptercalc_e.htm

Dík..

no tak ty regli se mi teda moc nezdají asi by měli byt silnější i když ten motor má max 17 a teče tam méně tak stejnak těch 15 je dost málo já osobně bych stím asai nelétal
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od tomas.polak »

alexik46 píše:no tak ty regli se mi teda moc nezdají asi by měli byt silnější i když ten motor má max 17 a teče tam méně tak stejnak těch 15 je dost málo já osobně bych stím asai nelétal

na začátku této strany psal troll..
"Regly 15A budou zcela spolehlivě stačit . Tvůj zamýšlený copter bude mít průměrný odběr na regl asi tak 3-5A , podle toho, jak ho naložíš. Já doporučoval 20A proto abys je mohl v budoucnu dát i do větší krávy kterou sis původně vymyslel. Jenom tak pro info , já jsem nedávno dával co copteru 20A , při flashování jsem rozebral a ony mají na konci paralelně 6 ks trazistorů. Dle katalogu je každý z nich dimenzován na 75A . A to je prosím regl s oficiálně povolenými 20A. Jábych se u 15A nebál ani trochu . Ono je to totiž tak, na konec se dávají ohromné tranzistory, protože odvod tepla z reglu je bídný , tak aby se to nepřehřálo . Jenomže nějaký krátkodobý vyšší proud takový regl nijak zvlášť neohřeje a tudíž se není čeho obávat."
Troll

#73 Příspěvek od Troll »

Koukám, že je tady nejasno, tak já se to pokusím trochu objasnit. Kolika ampérové motory jsou podle údaje výrobcu není příliš důležité.To hlavní je, jaký výkon potřebuje copter pro let, typicky pro vis. Protože on si prostě víc nevezme, ani když tam budou 100A motory. To je třeba si uvědomit. :!: A když výrobce napíše 17A a vy tam pověsíte větší vrtuli než výrobce , anebo máte lepší baterky, hnedle jsme na odběru 20A , a klidně i mnohem víc. Když dáte menší, anebo lepší ,bere to mnohem méně . Podstatné je to, co změříte :!: . A já měřím :wink: A měřím to na zemi s plným plynem na max a taky za letu loggerem. Takže mám obvykle celkem solidní představu co se tam děje. Prodejci coptery neznají, a neví v jakém režimu tam motory pracují , tak doporučují to, co je vhodné do letadel. A ještě s rezervou, pro jistotu. U letadla regl těžší o 20g nehraje roli. U copteru regly obvykle jenom tak v pohodě a poklidu šlapou na třetinu až polovinu maximálu. A i nejaké to krátkodobé přetížení jim neublíží. Mám ověřeno, že Turnigy Plush 6A, bez obtíží snese 12,5A . Quad o váze 8oo g zvládnou regly 6A. U copteru 1300g ( těžší nemám) je průměrný odběr ve visu 4A na jeden regl. Další věcí je obyčejná logika. Ten proud pro všechny regly musí dodat jedna baterka. Takže 4x15A máme 60A a to je už celkem dost. :wink: Slabší ( anebo menší baterky ) to nedají ani náhodou, klesne jim napětí a tím i proud. Jistě, existují i proudové špičky které tam dává regulace, ale ty jsou tak krátké, že regl neohrozí.Už jsem tady někde psal, že v reglu 20A byli tranzistory dimenzovány na celkový proud pár set A . A kromě toho, čím lepší deska,( a větší copter) tím rychlejší regulace a tím stačí menší velikost řídících povelů a tím i menší proud. Takže pokud výrobce píše u motoru odběr 17A , s naprostým klidem bych tam dal 15A regly. :) . Já mám 12A i když mám změřeno, že motor s danou vrtulí bere 16A. A regly se ani neohřejí. Určitě není chybou dát regly silnější. Jedinou nevýhodou je váha navíc, peníze navíc a velké regly se hůře někam schovávají. Fungovat to ale bude spolehlivě a v pohodě. Já osobně se snažím váhou šetřit , protože jsem se dávno naučil, že je to u copterů jedna z vůbec nejdůležitějších věcí. Těžký copter létá blbě. Pokud teda není těžký proto, že je velký. A myslím, že k takové filozofii časem dospěje vetšina těch , co se coptery zabývají. Pokud ale chcete coptera na tvrdou akrobacii, tak tady bych se u reglu přimlouval nedržet se příliš slabších reglů ale spíš trochu přitvrdit. Tady se očekává dlouho a hodně plynu a je třeba myslet na chlazení.
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od tomas.polak »

díky,na to jsem chtěl poukázat, doteď jsem ale neznal tu objasněnou část.. :) dobré vědět..
Odpovědět

Zpět na „Coptery - komerční výrobky“