Koukám, že je tady nejasno, tak já se to pokusím trochu objasnit. Kolika ampérové motory jsou podle údaje výrobcu není příliš důležité.To hlavní je, jaký výkon potřebuje copter pro let, typicky pro vis. Protože on si prostě víc nevezme, ani když tam budou 100A motory. To je třeba si uvědomit.

A když výrobce napíše 17A a vy tam pověsíte větší vrtuli než výrobce , anebo máte lepší baterky, hnedle jsme na odběru 20A , a klidně i mnohem víc. Když dáte menší, anebo lepší ,bere to mnohem méně . Podstatné je to, co změříte

. A já měřím

A měřím to na zemi s plným plynem na max a taky za letu loggerem. Takže mám obvykle celkem solidní představu co se tam děje. Prodejci coptery neznají, a neví v jakém režimu tam motory pracují , tak doporučují to, co je vhodné do letadel. A ještě s rezervou, pro jistotu. U letadla regl těžší o 20g nehraje roli. U copteru regly obvykle jenom tak v pohodě a poklidu šlapou na třetinu až polovinu maximálu. A i nejaké to krátkodobé přetížení jim neublíží. Mám ověřeno, že Turnigy Plush 6A, bez obtíží snese 12,5A . Quad o váze 8oo g zvládnou regly 6A. U copteru 1300g ( těžší nemám) je průměrný odběr ve visu 4A na jeden regl. Další věcí je obyčejná logika. Ten proud pro všechny regly musí dodat jedna baterka. Takže 4x15A máme 60A a to je už celkem dost.

Slabší ( anebo menší baterky ) to nedají ani náhodou, klesne jim napětí a tím i proud. Jistě, existují i proudové špičky které tam dává regulace, ale ty jsou tak krátké, že regl neohrozí.Už jsem tady někde psal, že v reglu 20A byli tranzistory dimenzovány na celkový proud pár set A . A kromě toho, čím lepší deska,( a větší copter) tím rychlejší regulace a tím stačí menší velikost řídících povelů a tím i menší proud. Takže pokud výrobce píše u motoru odběr 17A , s naprostým klidem bych tam dal 15A regly.

. Já mám 12A i když mám změřeno, že motor s danou vrtulí bere 16A. A regly se ani neohřejí. Určitě není chybou dát regly silnější. Jedinou nevýhodou je váha navíc, peníze navíc a velké regly se hůře někam schovávají. Fungovat to ale bude spolehlivě a v pohodě. Já osobně se snažím váhou šetřit , protože jsem se dávno naučil, že je to u copterů jedna z vůbec nejdůležitějších věcí. Těžký copter létá blbě. Pokud teda není těžký proto, že je velký. A myslím, že k takové filozofii časem dospěje vetšina těch , co se coptery zabývají. Pokud ale chcete coptera na tvrdou akrobacii, tak tady bych se u reglu přimlouval nedržet se příliš slabších reglů ale spíš trochu přitvrdit. Tady se očekává dlouho a hodně plynu a je třeba myslet na chlazení.