zdzd píše:Mám rychlé SD 8GB a 32GB, třída 10 z full HD videokamery. Počítač s W7 mi je četl a pak najednou nic...TomasC píše:Ve Správa počítače, bych odebral HW který přísluší k SD.
Vyndat. Zandat.
Měla by se rozjet instalace driveru.
Mě tento postup několikrát pomohl.
Nezabírá. Tedy zabírá tím, že proběhne instalace driveru, nicméně výsledek je stejný. PC se s SD nechce bavit, při nejlepším akorát tak vyhodí hlášku, že disk musí být před použitím naformátován. To jsem ale nezkoušel, mám na něm data.
Pro podobné případy je vhodné mít zálohy systémového svazku tj. oddílu disku, na kterém je nainstalovaný operační systém. Zálohu je vhodné si udělat zhruba jednou až dvakrát do roka obecně a jinak obvykle před instalací nějakého SW či ovladače.
Pro tento účel se používají různé SW jako např. Norton Ghost apod. a dokonce i ve Windows 7 existuje pro tyto účely nástroj na tzv. vytváření bitových kopií systému. Podrobnější informace k obnově v případě použití zálohy bitové kopie vytvořené nástrojem ve Windows 7 je viz tento odkaz.
Pokud dojde k podobnému problému je vhodné provést bitovou kopii/zálohu systémového svazku ve stávajícím stavu a pak obnovit z předchozí zálohy a pokud je pak vše v pořádku tak lze případně buď ponechat předchozí stav a postupně ručně provést ve Windows Update aktualizaci jednotlivých oprav a následně doplnit posledně nainstalovaný SW s tím, že se sleduje zda po instalaci některé z aktualizací nebo po instalaci posledního SW nedojde k danému problému. Případně lze porovnat jestli se nezměnila verze ovladače pro příslušné zařízení mezi posledním aktuálním stavem a příslušným předchozím stavem, v kterém ještě zařízení funguje správně.
Pokud v tomto případě takové zálohy nejsou k dispozici pak lze zvážit obnovu alespoň dle dříve uložených systémových bodů obnovení, které by měl systém automaticky vytvářet pokud si uživatel funkci Ochrana systému, která body obnovení vytváří, záměrně nevypnul. Body pro obnovení se obvykle vytvářejí při každé instalaci SW včetně instalace aktualizací i při instalaci nebo změnách ovladačů k HW. Bod obnovení lze vytvořit i ručně. Základní otázky a odpovědi pro tento účel viz tento odkaz.
Pokud není k dispozici žádná bitová kopie/záloha ani bod pro obnovení, ze kterého by se dal předchozí s daným zařízením funkční stav systému obnovit pak doporučuji zjistit přesný model/verzi příslušného čtecího HW zařízení pro SD karty a pak zkusit nejlépe na webu příslušného výrobce toho zařízení získat nejnovější verzi ovladače k němu pro danou verzi Windows 7 (32 nebo 64 bit podle toho o kterou jde) a uložit si to někam na lokální disk do pro tento účel vytvořeného adresáře třeba C:\Install\Driver\Update\SD\ a poté pokud to bude ve formě instalátoru tak spustit instalátor a ten by se o aktualizaci ovladače pro příslušné zařízení měl automaticky postarat. Pokud to bude jen ve formě ovladače s předpisem pro systémový instalátor tj. obvykle soubor s příponou .inf pak ve správci zařízení provést ruční aktualizaci toho ovladače pro příslušné zařízení a při aktualizaci pak zvolit cestu do adresáře kde bude uložená ta stažená verze ovladače včetně toho předpisu k instalaci.