Jak zachránit Flashdisk?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Jak zachránit Flashdisk?

#31 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:Mám rychlé SD 8GB a 32GB, třída 10 z full HD videokamery. Počítač s W7 mi je četl a pak najednou nic...

TomasC píše:Ve Správa počítače, bych odebral HW který přísluší k SD.
Vyndat. Zandat.
Měla by se rozjet instalace driveru.
Mě tento postup několikrát pomohl.

Nezabírá. Tedy zabírá tím, že proběhne instalace driveru, nicméně výsledek je stejný. PC se s SD nechce bavit, při nejlepším akorát tak vyhodí hlášku, že disk musí být před použitím naformátován. To jsem ale nezkoušel, mám na něm data.

Pro podobné případy je vhodné mít zálohy systémového svazku tj. oddílu disku, na kterém je nainstalovaný operační systém. Zálohu je vhodné si udělat zhruba jednou až dvakrát do roka obecně a jinak obvykle před instalací nějakého SW či ovladače.

Pro tento účel se používají různé SW jako např. Norton Ghost apod. a dokonce i ve Windows 7 existuje pro tyto účely nástroj na tzv. vytváření bitových kopií systému. Podrobnější informace k obnově v případě použití zálohy bitové kopie vytvořené nástrojem ve Windows 7 je viz tento odkaz.

Pokud dojde k podobnému problému je vhodné provést bitovou kopii/zálohu systémového svazku ve stávajícím stavu a pak obnovit z předchozí zálohy a pokud je pak vše v pořádku tak lze případně buď ponechat předchozí stav a postupně ručně provést ve Windows Update aktualizaci jednotlivých oprav a následně doplnit posledně nainstalovaný SW s tím, že se sleduje zda po instalaci některé z aktualizací nebo po instalaci posledního SW nedojde k danému problému. Případně lze porovnat jestli se nezměnila verze ovladače pro příslušné zařízení mezi posledním aktuálním stavem a příslušným předchozím stavem, v kterém ještě zařízení funguje správně.

Pokud v tomto případě takové zálohy nejsou k dispozici pak lze zvážit obnovu alespoň dle dříve uložených systémových bodů obnovení, které by měl systém automaticky vytvářet pokud si uživatel funkci Ochrana systému, která body obnovení vytváří, záměrně nevypnul. Body pro obnovení se obvykle vytvářejí při každé instalaci SW včetně instalace aktualizací i při instalaci nebo změnách ovladačů k HW. Bod obnovení lze vytvořit i ručně. Základní otázky a odpovědi pro tento účel viz tento odkaz.

Pokud není k dispozici žádná bitová kopie/záloha ani bod pro obnovení, ze kterého by se dal předchozí s daným zařízením funkční stav systému obnovit pak doporučuji zjistit přesný model/verzi příslušného čtecího HW zařízení pro SD karty a pak zkusit nejlépe na webu příslušného výrobce toho zařízení získat nejnovější verzi ovladače k němu pro danou verzi Windows 7 (32 nebo 64 bit podle toho o kterou jde) a uložit si to někam na lokální disk do pro tento účel vytvořeného adresáře třeba C:\Install\Driver\Update\SD\ a poté pokud to bude ve formě instalátoru tak spustit instalátor a ten by se o aktualizaci ovladače pro příslušné zařízení měl automaticky postarat. Pokud to bude jen ve formě ovladače s předpisem pro systémový instalátor tj. obvykle soubor s příponou .inf pak ve správci zařízení provést ruční aktualizaci toho ovladače pro příslušné zařízení a při aktualizaci pak zvolit cestu do adresáře kde bude uložená ta stažená verze ovladače včetně toho předpisu k instalaci.
zdzd

#32 Příspěvek od zdzd »

Počkej, to kanón na vrabce.

Řeším případ, kdy jdno PC s W7 odmítá přímo číst SD kartu z videokamery. Všechny ostatní PC je přečtou, toto ne. Ani v SD slotu, ani v externí čtečce. Z připojené kamery ji čte. Kartu vidí, ale ve formátu RAW. Přes kameru jako FAT32. Karet je několik, od 8 do 32GB, třída rychlosti 10. Před pár týdny je četl, pak utrum. Hledám proč...

Harakiri jako obnovy systém a podobně v tomto případě nehodlám dělat, neb jsem tam nic nového neinstaloval a pokud něco podhodil MS jako pach, vleze to tam zase znova.

Ovladač slotu jsem nechal vyhledat automaticky, ovšem vyhledat dle výrobce bych pro jistotu mohl, je to nějaký SAMSUNG multi slot. A ještě tu mám nějakou jinou čtečku, přes kterou to na jiném PC jede. Asi ji vezmu domů a vyzkouším. Pokud nepojede ani ta, je to zakleté někde jinde než ve čtecím hardware, či následných USB driverech. Třeba ten slot přes USB asi vůbec nejde, hlásí se rovnou jako disk. Ale musel bych si to prověřit v dokumentaci motherboardu.
Drondys

#33 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:Počkej, to kanón na vrabce.

Není to kanón na vrabce, ale řešení, které často vede nejrychleji k úspěšnému vyřešení podobných problémů. Mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti kdy jsem řešil různé podobné problémy na některých počítačích u nás na firmě.

zdzd píše:Řeším případ, kdy jedno PC s W7 odmítá přímo číst SD kartu z videokamery. Všechny ostatní PC je přečtou, toto ne. Ani v SD slotu, ani v externí čtečce. Z připojené kamery ji čte. Kartu vidí, ale ve formátu RAW. Přes kameru jako FAT32. Karet je několik, od 8 do 32GB, třída rychlosti 10. Před pár týdny je četl, pak utrum. Hledám proč...

To, že systém je schopen číst některé typy karet a jiné nikoli se nevylučuje a může to být závislé jak na HW použité čtečky tak i na některém z ovladačů jelikož to nejde pouze přes jeden jediný ovladač. Různé ovladače v systému jsou na sobě závislé i když ne vždy musí být vysloveně na jediný typ zařízení a pak může nastat to, že aktualizací nějakého jiného ovladače začnou problémy i s dalším zařízením v rámci zdánlivě obecně shodného typu tj v daném případě SD.

I kdybys měl jistotu, že jsi tam vědomě ty sám nic neinstaloval a že nikdo jiný nemá přístup k tomu počítači a nemohl to udělat bez tvého vědomí tak stejně pokud se z toho PC přistupuje na internet tak nikdy nemáš 100% jistotu, že se tam něco nedostalo a nemuselo to být vlivem aktualizací Microsoftu, ale třeba vlivem nějakého jiného SW, který už v počítači máš, a který se rozhodl při nějaké z posledních aktualizací, které si stahuje sám na pozadí mimo aktualizace od Microsoftu sám provést aktualizaci nějakého ovladače apod., protože to má od jiného dodavatele/výrobce takto implicitně nastaveno.

Zjistit tedy čim to přesně bylo způsobeno může být velmi komplikované a je to často hledání jehly v kupě sena s velmi malou šancí na úspěch.

zdzd píše:Harakiri jako obnovy systém a podobně v tomto případě nehodlám dělat, neb jsem tam nic nového neinstaloval a pokud něco podhodil MS jako pach, vleze to tam zase znova.

Zřejmě jsi to nečetl pořádně. Pokud nemáš zálohu celého systémového svazku pak můžeš zkusit obnovu prostřednictvím bodů obnovení což jsou jen malé zálohy např. ovladačů a nastavení registru před instalací nějakého SW či ovladače.

Nicméně i kdyby to byl důsledek některé aktualizace od MS tak nemáš pravdu v tom, že by se tomu do budoucna nedalo zabránit. Jednak se i toto dá opět zjistit obnovením bodu do stavu před aktualizací a pokud by se ukázalo, že problém je důsledkem některé z aktualizací v takovém případě lze automatické stahovaní i instalaci aktualizací vypnout a následně je můžeš provádět až když se rozhodneš aktualizovat a pouze ručně s vyloučením té aktualizace, o které již budeš vědět, že je problémová. Opět mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.

zdzd píše:P.S. Tak nějak si přestávám být jistý jestli jsem to tehdy opravdu četl přes slot a do tohoto PC. Ale řekl bych, že jo. Kamera je našroubovaná v autě a určitě jsem ji nevyndával...

Ovladač slotu jsem nechal vyhledat automaticky, ovšem vyhledat dle výrobce bych pro jistotu mohl, je to nějaký SAMSUNG multi slot. A ještě tu mám nějakou jinou čtečku, přes kterou to na jiném PC jede. Asi ji vezmu domů a vyzkouším. Pokud nepojede ani ta, je to zakleté někde jinde než ve čtecím hardware, či následných USB driverech. Třeba ten slot přes USB asi vůbec nejde, hlásí se rovnou jako disk. Ale musel bych si to prověřit v dokumentaci motherboardu.

Je tam několik vrstev a řada ovladačů, které na sově nějakým způsobem mohou být závislé. Navíc některé čtečky nemusí vůbec podporovat některé SD karty i z hlediska HW. Zejména u některých rychlých SD karet existují verze s vyšším standardem jako je SD 3.0.

Taky je otázkou jestli jsi ty rychlejší SD karty dříve četl přes tu interní čtečku v PC nebo přes nějakou jinou externí čtečku, kterou si třeba přestal používat, a to by mohl být důvod, že se ti to teď jeví jinak.

Windows mají v sobě jednak některé obecné ovladače a pak i některé specifické ovladače a při automatické instalaci ovladače pro SD čtečku systémem může nastat situace, že se zvolí ovladač, který nemusí být vhodný pro všechny typy SD karet. Proto u takto specifického problému pokud nechceš dělat obnovu doporučuji použít ovladač přímo od výrobce příslušné čtečky a nespoléhat se na automatickou volbu ovladače systémem. Navíc zjistit dle konkrétní verze konkrétních karet jaký standard z hlediska SD vyžadují od čtečky a zkontrolovat zda to daná čtečka podporuje. Pokud nepomůže instalace ovladače od výrobce čtečky a podle popisu od výrobce by čtečka měla podporovat příslušný standard SD karet tak zbývá možnost obnovy např. dle některého z předchozích bodů pro obnovení jak už jsem zmínil.
zdzd

#34 Příspěvek od zdzd »

Díky za obsáhlý popis, ale to není moc pro mne. Jednak tyto zásady znám a zálohy dělám, neb jsem z IT a vím o co jde.

Ale dělám je v řádech měsíců, protože to PC jede cca. 6 hodin týdně a z toho 4 jen proto aby ho prošel antivir. Není na něm ani pošta. Prostě nějaká extra péče nestojí za to.

Buď se to podaří oživit nějak lehce, a nebo na to kašlu a soubory stáhnu rovnou z kamery po USB.
Drondys

#35 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:Díky za obsáhlý popis, ale to není moc pro mne. Jednak tyto zásady znám a zálohy dělám, neb jsem z IT a vím o co jde.

Ale dělám je v řádech měsíců, protože to PC jede cca. 6 hodin týdně a z toho 4 jen proto aby ho prošel antivir. Není na něm ani pošta. Prostě nějaká extra péče nestojí za to.

Buď se to podaří oživit nějak lehce, a nebo na to kašlu a soubory stáhnu rovnou z kamery po USB.

Pokud to ještě před provedením poslední zálohy nedělalo a od poslední zálohy jsi nic neinstaloval nebo jen nějakou vysloveně zanedbatelnou drobnost tak by neměl být problém provést z té poslední zálohy obnovu což je z mého pohledu nejrychlejší a nejjednodušší řešení. U nás na firmě máme zálohy celých systémových svazků pro každý jednotlivý počítač a některé zálohy máme i starší než zmiňuješ. Obnova ze zálohy je celkem rychlá záležitost. Pro mě je to práce na cca jednu až dvě minuty a zbytek času probíhá obnova automaticky. Zhruba do 30 minut je kompletně hotovo díky čemuž obvykle nehledám přesnou příčinu problému a provádím rovnou obnovu celého systémového svazku z předchozí zálohy a teprve pokud se stejný problém na témže počítači později opakuje tak to řeším podrobněji, ale v naprosté většině případů co jsem řešil se tytéž problémy již nezopakovaly tj. obvykle k podobným problémům dochází vlivem nějaké náhodné souhry okolností, která se málokdy zopakuje.
zdzd

#36 Příspěvek od zdzd »

Poslední záloha je starší.

Nicméně to vypadá, že to bude HW. Přes novější čtečku to jede normálně (ta stará je fakt stará, o takových kartách se jí ani nezdálo). Výrobce zabudovaného slotu jsem nezjistil, padají z něj jen obecné údaje.

Prostě už na to prdím a pokud mne to někdy popadne, koupím za pár kaček novou čtečku...
VTjr

#37 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:Poslední záloha je starší.

Nicméně to vypadá, že to bude HW. Přes novější čtečku to jede normálně (ta stará je fakt stará, o takových kartách se jí ani nezdálo). Výrobce zabudovaného slotu jsem nezjistil, padají z něj jen obecné údaje.

Prostě už na to prdím a pokud mne to někdy popadne, koupím za pár kaček novou čtečku...

Jestli to nebude to samé jako i u mne s tou starou čtečkou HAMA. Karty s kapacitou 2GB čte normálně, ale 8 GB - chová se přesně jako Tobě - písmeno jednotky vidí, ale nic z ní nepřečte a ani nezapíše. Ale s těmi menšími kartami pořád funguje.
V takovém případě to asi bude opravdu problém HW té čtečky, nebo ještě spíš jejího FW. Jenže nikde na webu jsem nenašel způsob jak ten její FW přepsat a ani nový FW, který by tento problém řešil. Ono to totiž může souviset s maximálním počtem alokačních jednotek logické struktury Flash disků - podobně jako kdysi byla pro oddíly zformátované na FAT16 logická hranice 2GB. Ale to jsou už jen moje spekulace. Ja to taky nežeším a nejspíš si koupím novou čtečku. Však dnes je to za babku :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
zdzd

#38 Příspěvek od zdzd »

VTjr píše:Jestli to nebude to samé jako i u mne s tou starou čtečkou HAMA. Karty s kapacitou 2GB čte normálně, ale 8 GB - chová se přesně jako Tobě - písmeno jednotky vidí, ale nic z ní nepřečte a ani nezapíše. Ale s těmi menšími kartami pořád funguje.
V takovém případě to asi bude opravdu problém HW té čtečky, nebo ještě spíš jejího FW. Jenže nikde na webu jsem nenašel způsob jak ten její FW přepsat a ani nový FW, který by tento problém řešil. Ono to totiž může souviset s maximálním počtem alokačních jednotek logické struktury Flash disků - podobně jako kdysi byla pro oddíly zformátované na FAT16 logická hranice 2GB. Ale to jsou už jen moje spekulace. Ja to taky nežeším a nejspíš si koupím novou čtečku. Však dnes je to za babku :wink:

j.j. Třeba tato se mi líbí http://www.czc.cz/kingston-ctecka-exter ... li8ekm5g78

Tato je zase docela univerzální (mám i MS karty) http://www.czc.cz/sweex-ctecka-karet-us ... li8ekm5g78
VTjr

#39 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:j.j. Třeba tato se mi líbí http://www.czc.cz/kingston-ctecka-exter ... li8ekm5g78

Tato je zase docela univerzální (mám i MS karty) http://www.czc.cz/sweex-ctecka-karet-us ... li8ekm5g78

Pro Tvůj účel asi dobré, ale já bych nebral ani jednu z nich, protože nepodporují xD karty. Ale to je můj specifický problém mého starého foťáku OLYMPUS. Nakonec i firma Olympus už přešla na SD, takže xD se ukázaly jako slepá ulička a už se asi nebudou víc rozšiřovat. Nakonec ta stará čtečka mi je čte a větší kapacity do starého foťáku už stejně kupovat nebudu.

Takže pro Tebe je v současnosti hlavní to, aby uměli číst karty s velkou rychlostí a kapacitou. U té první je explicitně napsáno, že podporuje USB 3.0, takže tam bych obavu neměl, druhou bys musel ještě prolustrovat na webu (najít nějaké recenze, aby to nebyl výprodej nějakého starého šuntu - cena je podezřele nízká). Pokud Ti ale jde jen o SDkarty (a jejich mini a mikro klony), tak já bych volil tu první - menší i když dražší. Jiné formáty karet stejně málokdo dnes používá. Třeba já sám jsem se setkal jen s xD, SD (mini i mikro) a MS a mám pocit, že klony SD dnes převažují a stávají se jakýmsi standardem.
Ale jak už to v IT chodí, jen do času, protože v téhle oblasti i 5 let je strašně dlouhá doba a málokterý standard se bude držet tak urputně celá desetiletí jako tomu bylo u 3,5" diskety :wink:

Edit: ještě jednou jsem se koukal na tu druhou univerzální čtečku - podporuje jenom standard USB 2.0, takže už to není nejnovější technika - tu bych jako neperspektivní radši nebral. :!:
zdzd

#40 Příspěvek od zdzd »

Neboj, před nákupem ještě zlustruji to PC. Nejsem si jist, jestli má USB 3.0. Vím že má dva typy, ale jestli je ten vyšší dvojka nebo trojka musím napřed zjistit.
VTjr

#41 Příspěvek od VTjr »

To nevadí, pokud PC umí jen USB 2.0, tak to s ním bude určitě taky chodit. Ale čtečka bude připravena i na tu dobu, kdy staré PéCéčko vyměníš za nové, které USB 3.0 mít bude. :wink: Taky se určitě bude dát i do toho starého dokoupit destička PCI-Expres s několika porty USB 3.0.
zdzd

#42 Příspěvek od zdzd »

To staré je barebone s integrovanou čtečkou. Nějaké volné konektory se tam už nevyskytují, kromě USB, SD a firewire na čelní stěně. Natrvalo už nikam nic nedám a ani to nestojí za to...

P.S. Přední USB jeou 3.0

Podařilo se vygooglit http://www.svethardware.cz/art_doc-2521 ... EF100.html
VTjr

#43 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:P.S. Přední USB jeou 3.0

Podařilo se vygooglit http://www.svethardware.cz/art_doc-2521 ... EF100.html

Jestli tomu dobře rozumím, tak máš doma přesně tohle. :wink:
Nejprve jsem si myslel, že jsi vygooglil něco, co chceš kupovat, ale ty parametry mi k dnešnímu dni nějak neseděly, pak jsem si všiml datum, že článek je z prosince 2010, tak jsem to pochopil. :)

No ty USB3.0 porty to evidentně má, na tu dobu docela slušná mašina a určitě většině postačí i dnes. Jediné, co já bych nebral je home Windows (ale to co na nich vadí nebo schází mne, jiným je putna).
Ale já jinak tedy jedu na podstatně starších šunkách. :lol:
I když zrovna teď v lednu jsem do své firmy koupil jeden nový PC, podobná buksa, ale procesor i5 (4-jádrový), a OS je Windows 8 Busines 64bit.
No a s tím jsem měl dost patálií ze začátku, poněvadž k práci potřebuji spoustu starých programů (mnohé ještě pod DOSem) a ty už W8 a zvlášť 64-bitové nepodporují. :( W8 už ani nemá ten tzv XP-mód, ale Busines verze má zas integrovanou virtuálizaci Hyper-V, která ale bohužel pro DOS nesplnila moje očekávání - prostě to pod ní nechodilo. Pak jsem měl ještě asi týden nepříliš úspěšných experimentů s VirtualBoxem od Oracle, ale nakonec vše vyřešil hráčský DosBox. Je sice dost pomalý, ale pokud to nevadí, tak na 100% emulaci DOSu asi není nic lepšího.
Ale to jsem odbočil.
Stejně ještě malou poznámku k tomu mému novému firemnímu PC - včera jsem na něm po pracovní době konečně vyzkoušel PhoenixRC (už měsíc tahám denně do práce a zpět ovládací konzolu a USB kabel, ale stále na to nebyl čas). Šlape to opravdu super, nic neseká i s velkým monitorem 1920x1080 pix a všechny efekty a detaily mám zapnuty naplno. A potom co jsem tam včera večer rozmlátil asi 10 virtuálních 3D helikoptér a 10 jetů, jsem to radši vypnul a šel domů. :lol:

Vrátím se k tématu. Na čtení SD karet se mi stejně líbí víc ta malá čtečka, ale je to samozřejmě na Tobě.
zdzd

#44 Příspěvek od zdzd »

Když už jsi to zmínil. Na tom HAL3000 ION2 sim Phoenix s heli chodí na 60fps.

No a čtečku jsem koupil první na kterou jsem ve kšeftu narazil. Má USB 2.0, SDHC a MS. Nemá kabel, cpe se rovnou do USB a funguje. Chtěli za ni 120 peněz. Nic víc teď nepotřebuji.
VTjr

#45 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:Když už jsi to zmínil. Na tom HAL3000 ION2 sim Phoenix s heli chodí na 60fps.

No a čtečku jsem koupil první na kterou jsem ve kšeftu narazil. Má USB 2.0, SDHC a MS. Nemá kabel, cpe se rovnou do USB a funguje. Chtěli za ni 120 peněz. Nic víc teď nepotřebuji.

Tak to máš vyřešeno 8)
A 60fps v jakém rozlíšení? Pokud je to Full HD, a se všemi možnými efekty, co tvůrcové Phoenix nabízí, tak to máš super :wink:
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“