Ten Chinook s tou lehačkou, to je taky dravec..
Nový paraglide z Hobbykingu (modrý singleskin)
-
Isoroku Jamamoto
Re: Nový paraglide z Hobbykingu (modrý singleskin)
tak pepin si chce zajezdit na koloběžce a čeká, až bude teplejší voda na serf, no a v mezičasech si krátí čas létáním s modýlky, ale zcela bezpečně pepin ví, že něco takového, jako třeba parakřídlo za X tisíc zcela určitě není něco bez čeho by nedokázal žít.Isoroku Jamamoto píše: pon 19.05.2025 19:05 Vědci konečně zjistili, co Pepin chce...ale Pepin si to rozmyslel..![]()
Prostě jsem koupil čínský hadr za 3k s tím, že bud to poletí, nebo nepoletí, bud mi to bude bavit, nebo nebude, ale rozhodně jsem to nepořizoval jako nějakou první levnou vstupenku do klubu paraglidistu.
Lidi neblázněte. jsem ve vlákně Parakřídlo z HK, očekával jsem tady rady, jak toto křídlo ---pouze toto rozpohybovat s tím, že zázraky od toho nečekám, jen a pouze, že já dělal něco blbě a proto mi to neletělo, no a mezi tim hold zjistil, že i když to nakonec rozpohybuji--třeba právě díky vaší radě, stejně to asi nebude pro mě něco, co by mi bavilo---ale jen a pouze na nějakou chvíli zabavilo---prostě trochu změna, nic jiného.
Dalibore, já se k modelařině vrátil po nějaké pauze s tím, že už s ní budu jen vyplnovat volný čas když to nní třeba na koloběžky, nebo serf, ale už do ní nechci moc investovat, občas si udělat radost nějakou blbinkou, ale spíš už jen dolétat to co jsem za ty roky naschromáždil ale nic nového, nějak zásadnějšího už nepořizovat.graup15 píše: pon 19.05.2025 18:27
Prostě..zjisti jsi,že RcPara pro tebe není..OK
Velké makety pro tebe nejsou..OK
F3A akrobat pro tebe není...OK
Pryžovka z polyše je pro tebo ideál...proč ne.
Takže jo, kuličkolety mi docela vyhovují a i když jsem ten čínskej para nerozlétal, po louce jsem si s ním docela zaběhal, takže jako zpestření beru i jen tady to.
-
Isoroku Jamamoto
Já to naprosto chápu. A také věřím, že rady, které jsme sem napsali ti nakonec pomůžou.pepin píše: pon 19.05.2025 20:37 Lidi neblázněte. jsem ve vlákně Parakřídlo z HK, očekával jsem tady rady, jak toto křídlo...
I toto křídlo létá a neřekl bych, že vyloženě katastrofálně. Jen je to prostě znatelně těžší, než s oním křídlem za X tisíc.
Zejména pro začátečníka. Je smutné, když se ty levnější modely stanou zdrojem frustrace a zájemce o danou kategorii
to odradí. Kdyby si dal Číňan trochu záležet, mohlo to být lepší...a za úplně stejnou výrobní cenu.
Co mám k tomu dál říct, prostě retardi co chtějí jenom vydělat...
Naposledy upravil(a) Isoroku Jamamoto dne pon 19.05.2025 21:54, celkem upraveno 1 x.
Neboj já to chápu. Ale Jamamoto to popsal lépe než já..pepin píše: pon 19.05.2025 20:51 Dalibore, já se k modelařině vrátil po nějaké pauze s tím, že už s ní budu jen vyplnovat volný čas když to nní třeba na koloběžky, nebo serf, ale už do ní nechci moc investovat, občas si udělat radost nějakou blbinkou, ale spíš už jen dolétat to co jsem za ty roky naschromáždil ale nic nového, nějak zásadnějšího už nepořizovat.
Takže jo, kuličkolety mi docela vyhovují a i když jsem ten čínskej para nerozlétal, po louce jsem si s ním docela zaběhal, takže jako zpestření beru i jen tady to.
Prostě ono je vždy dobré přemýšlet, jestli ta levnost není podezřelá a nevyhodil jsem prachy a hlavně očekávání do hajzlu.
Obecně je dobré přemýšlet jestli mi to opravdu oslovuje nebo ne...
Já třeba přemýšlel o kerosinové turbíně...nakonec jsem dospěl k názoru,že technicky bych z toho byl naprosto levou zadní, pilotně taky.., ale nějak prostě tuším, že bych nebyl nadšený.
Spíš pokoukávám po nějaké rozumně létající maketě větroně...samozřejmně full kompozit+ dukladný pruzkum . Protože ..stejný princip jako s tím tvojím rchadrem z hobby kingu.
Tože tak...
No to já bych taky rád nějakou SKORO maketu--3,8/4plus něco metru, spíš lehký na pohodu do termiky s možností to dovážit, jen aby to zvládlo na jistotu přemet a chovalo se to slušně i na zádech--prostě něco, s čím si mohu tak alespon trochu vynahradit ty F3A akrobaty, já to nemusím drtit nějakou akrobacii pořád, ale mám už tak nějak s těmi větroni zažitý--250m,280m-300m--a jde se na to, to mi fakt baví, ale musí to ten větron umět přežít a to je u těch okolo 4m docela problém--jak to provozovat 4m v čechách, s 3m je to v poho, ale 3m větron prostě necítíš na páčkách, to je hračka i kdyby to vážilo tunu, proč, to nevím, ale chování 4m větroně je uplně jinde než u 3m.graup15 píše: pon 19.05.2025 21:41 Neboj já to chápu. Ale Jamamoto to popsal lépe než já..
Spíš pokoukávám po nějaké rozumně létající maketě větroně...samozřejmně full kompozit+
Mě se systémově hodně líbí valentovo Volkáno--trup užší než u makety, ale jako větron to vypadá, plovoucí výškovka jako u ASW 15/17, podstatně odolnější než výškovky do T kdy se to rádo rozkmitá při drsnějším přistání a tomu se na českých boulích nevyhneš.
Jenže klasický valentovo Volkáno--asi bych ten jeho klasický 3,8m pod cca 5kg nijak výrazně váhově nedostal, což je těžký, to za pouze poryvu větru neuběhnu--né vždy a tedy vždy na jistotu, navíc ty jeho profily a jejich nechut létat na zádech, další věc, u toho klasického 3,8m je pouze kulatá spojka křídla.
On teda ještě udělal volkáno něco přez 4m, tam už byla spojka křídla mám pocit hranatá uhlíková, já s ním byl kdysi tak trochu domluvený, že ten prototyp koupím, nakonec to nějak usnulo--teda z mé strany, proč, si už nevybavuji ale určitě z mé strany--možná to bylo v době, kdy jsem řešil bydlík na Raný, tak jsem měl jiný starosti.
Já jsem tedy letos docela fest rozrubal jak kompozitovýho valentáckýho foxe, plus myslím top modeláckýho dýhopolyš ASW 28-co jsem přestal jezdit na Ranou, tak tady na těch berounských boulích ty maketový těžítka absolutní beznaděj, tak jsem to zkusil odlehčit co se dá, páč pokud nejde model odstartovat, nejde s ním ani létat, takže odpružený podvozkek, vyklápěcí podvozek, vybavení kabinky, co bylo těžký a šlo dát pryč, všechno pryč, motory plus baterky výkonově tak max co bylo potřeba k dovážení čumáku, bez termiky to stejně postrádá smysl a s termikou jen potřebuješ trochu tahu k našmrdlání trocha výšky plus nějakou jistotu že to udržíš nad hranou přistávačky než s tím sedneš, to se mi docela osvědčilo, fox je prostě fox, to je fakt ero, zvlášt ve 3m smysluplně pouze do něco jako alp--ideálně něco jako saiser alm--žádný vítr, jen termika kolmo nahoru.
tady u nás na boulích je to blbý, když je to lehký, na svahu to díky vysokému trupu letí--spíš se to teda hrne jako by skluzem bokem, když je to těžký, tak to neodstartuješ a pokud ano, stěží s tím jde uhoblovat hranu, nebo tunu baterek a obr motor, takže větron, kterej co nenalétá na motor, tak to nenalétá a ve finále zjistíš, že líp si když už teda na motor, tak zalétáš s kuličkovým multiplexáckým funraem.
No prostě fox teda tak nějak létá, jde s ním už ted létat i tady na berounsku, ale je to takový--no když už ho mám, tak ho teda občas vytáhnu.
To asw 28 ale zatím se mi zdá docela dobrý, já teda mimo uplných zbytečností nakonec učinil rozhodnutí, že to risknu a místo plné ocelové kulatiny 14mm myslím 900g jsem koupil uhlíkovou kulatinu --myslím necelých 100g, v trupu jsem rozříznul trubku kudy prochází ta uhlíková kulatina, bo to je pro uhlíkovku smrtící pokud nemá možnost propružit, no chovám se k tomu ve vzduchu ohleduplně, ale už jsem se odhodlal i k přemetu a nezamávalo to, termika je s tím teda naprosto luxusní, jak je to lehký--dostal jsem z toho dulu asi 1,5kg, tedy při rozpětí 4,2m jsem někde možná i pod 4kg, i když mají křídla pouze křidélka, plus brzdící štíty, dají se s tím točit v poho i hodně utažený stoupáky v hodně velikým náklonu na hoooodně malý rychlosti--hodně podobný pohledu na skutečný větron.
V podstatě pokud by to asw 28 mělo plovoucí směrovku--tedy pokud by to bylo ASW 15, nebo 17, pokud by to mělo místo uhlíkový kulatiny 14mm nosník u kterýho se nemusím bát že když za to náhodou vezmu, tak to rupne, kdyby to místo brzdících štítu mělo klapky--jak je to ted jehký, tak teda ty brzdící štíty na přistání luxus, jak to bývalo o 1,5kg těžší, tak to bylo bez klapek jen přez brzdové štíty peklo--opadalo v poho, ale jako šutr a moc rychle, ted je to paráda, ale tak trochu nuda jak tam nejsou klapky že to nejde třeba v termice přenastavením klapek to kroužení nějak posrat a přetáhnout, nebo tak něco, prostě škoda že nic nezmužu nad tím že to létá dobře a nejde to ničím pomrvit
Jako je mi jasný, že nic pro tebe, já jsem ale rád, že když už to teda mám, to co mám, že to díky bohu šlo alespon nějak upravit i za cenu mraky kompromisu, ale šlo to upravit tak, že má smysl to alespon občas tady na ty boule s tím vyrazit.
Ještě mám teda od Sahánka ASW 17,3,8m, to jsem pomlátil někdy loni, když jsem blbnul při přistání že sednu ve skluzu, jsem to přehnal, model se z 50cm propadnul a trochu pomlátil čumák, funkčně jsem to opravil hned, ale tmelení, stříkání--no prostě sraní s píčovinama si nechám až pomlátím zásadněji toho foxe a to asw 28, už mi to fakt nebaví furt na těch letadlech něco řešit, opravovat, nebo tak něco---když se mi fakt nechce a měl bych to dělat jen takovým tím stylem---měl bys, né neměl a fak nemusim, neumíš přistát ASW ve skluzu, no tak si hold budes muset počkat až na tebe budu mít náladu tě opravit.
No jsem zvědavej, a dej někdy vědět, jestli někde vyštracháš maketu větroně podle svých představ, podle mého je to nereálné, podle mě žádný výrobce nebude cosi, jako fulkompozit, nebo alespon kompozit řešit pro český podmínky--jako nějaký lehký, pevný 4m model, který jde uběhnout na rovný louce za bezvětří, podle mého utopie.Třímetr to jo, ale 4 a víc, to si myslím je bez šance.
jak jsem psal, mě furt vrtá v hlavě to valentovo volkáno, teoreticky, pokud by to nebylo těžký na ocas, já v tom čumáku nepotřebuju 400G motor a obr kapacitní baterii a když to nebude letovkou vážit 5kg ale pouze něco ke 4kg, ono to pak nebude uplně taková beznaděj ani při letu na zádech--ten valentáckej odlehčenej fox taky už na zádech funguje znatelně lépe než když byl o Kg možná víc těžší.no jasně, pořád na prd, ale furt lepší než vubec nic.
Ted by mělo byt do neděle zase trochu slušný počasí tak jsem vyrazil zase s letadylkama. Cestou jsem to vzal přez jeden svah který by byl na paragliding zcela určitě ideální.
Bez šance, jakykoli pokus o nahození, jedno to klapne na pravo, podruhy na levo a tak pořád dokola. Blbnul jsem s tim jen chvilku bo mi pořad bolí ty záda a ruka.
Ještě tkusim přidělat tu hrazdu na kousek prkynka a jen zkusim ty řidičky nějak na prvno k tomu prkynku doštrlovavat jestli to dostanu do faze že to nebude co nahození střidavě klapat levá pravá,ale už to ted beru jako jen zkusit jak a jestli vubec to přeštelováváni řidiček bude mit vubec nějaký vliv na to kam to klape.
Ale vzpoměl jsem si že jeden kamoš má český parakřidlo na Raný tak se za nim někdy stavim a zkusim si zaletat s tim jeho křidlem. To jeho funguje, létá s nim a prý maximální spokojenost.
Na ty fotce je to jeho křidlo, co je to za typ a od jakeho vyrobce už si nepamatuje, jen že to je český výrobek.
Bez šance, jakykoli pokus o nahození, jedno to klapne na pravo, podruhy na levo a tak pořád dokola. Blbnul jsem s tim jen chvilku bo mi pořad bolí ty záda a ruka.
Ještě tkusim přidělat tu hrazdu na kousek prkynka a jen zkusim ty řidičky nějak na prvno k tomu prkynku doštrlovavat jestli to dostanu do faze že to nebude co nahození střidavě klapat levá pravá,ale už to ted beru jako jen zkusit jak a jestli vubec to přeštelováváni řidiček bude mit vubec nějaký vliv na to kam to klape.
Ale vzpoměl jsem si že jeden kamoš má český parakřidlo na Raný tak se za nim někdy stavim a zkusim si zaletat s tim jeho křidlem. To jeho funguje, létá s nim a prý maximální spokojenost.
Na ty fotce je to jeho křidlo, co je to za typ a od jakeho vyrobce už si nepamatuje, jen že to je český výrobek.
To bude něco z tohoto, možná Wegus RS. Ten záběr toho moc neukazuje.pepin píše: pát 23.05.2025 12:34 Ted by mělo byt do neděle zase trochu slušný počasí tak jsem vyrazil zase s letadylkama. Cestou jsem to vzal přez jeden svah který by byl na paragliding zcela určitě ideální.
https://www.rcparasky.com/cs/13-rc-vrchliky
Jediný co si pamatuje, že jde o českého výrobce.
V každym připadě mu to lítá, funguje jak má a je z toho nadšený. On létal na skutečném paraglidingu, ale doktoři mu to zakázali, kdysi jako jediný přežil nějakou nehodu na korbě vojenskýho auta ale taky z toho byl fest polámanej a když pak měl uraz i na paraglidingu tak mu to doktoři zakázali. Tak pro něj je ten rcparagliding srdičku podstatně blíž než rc větroné. Je taky modelář.
No v každym připadě mam teda možnost si to zkusit s něčim fungujicim. Ale pro mě to stejně nebude.
Já nejsem ženatej, neřešim něco jako že by manželka řvala kdybych byl furt někde v prdeli, ale to pak potřebuju nějakou zábavu která jde provozovat ideálně v jakemkoli počasí a to je s paraglidingem fakt na prd byt otrokem větru max 3 metry za sekundu nebo terénem kde létám.
Trochu mi ten rc paragliding začiná připominat jak když jsme s Alenou měli na Raný bedminton. Oba nás ho bavilo a baví hrát, ale na Raný to nešlo snad nikdy, pořad tam foukalo. Nakonec jsme to tam vyřešili golfem, sice nás to nebavilo tolik jako bedminton, ale golf se tam hrát dal.
Nasměrovalo nás tam na ten golf když tam byla soutěž v extremnim golfu kdy se misto jamky použiva jen do kruhu na provazku spojený tenisáky a hole se použivaji maximálně 3 nebo pouze jedna sedmička.
V každym připadě mu to lítá, funguje jak má a je z toho nadšený. On létal na skutečném paraglidingu, ale doktoři mu to zakázali, kdysi jako jediný přežil nějakou nehodu na korbě vojenskýho auta ale taky z toho byl fest polámanej a když pak měl uraz i na paraglidingu tak mu to doktoři zakázali. Tak pro něj je ten rcparagliding srdičku podstatně blíž než rc větroné. Je taky modelář.
No v každym připadě mam teda možnost si to zkusit s něčim fungujicim. Ale pro mě to stejně nebude.
Já nejsem ženatej, neřešim něco jako že by manželka řvala kdybych byl furt někde v prdeli, ale to pak potřebuju nějakou zábavu která jde provozovat ideálně v jakemkoli počasí a to je s paraglidingem fakt na prd byt otrokem větru max 3 metry za sekundu nebo terénem kde létám.
Trochu mi ten rc paragliding začiná připominat jak když jsme s Alenou měli na Raný bedminton. Oba nás ho bavilo a baví hrát, ale na Raný to nešlo snad nikdy, pořad tam foukalo. Nakonec jsme to tam vyřešili golfem, sice nás to nebavilo tolik jako bedminton, ale golf se tam hrát dal.
Nasměrovalo nás tam na ten golf když tam byla soutěž v extremnim golfu kdy se misto jamky použiva jen do kruhu na provazku spojený tenisáky a hole se použivaji maximálně 3 nebo pouze jedna sedmička.
Pepine, ja fak vidět,že o tom víš uplné prd...
Lítá to i v silném větru.., akorád to chce správný typ, správnou hmotnost...atd.
Prostě, ser na to...není to pro tebe. Pro tebe je kus polyše ideál.
Na videu vítr 30 až 40km/h což je 10m/s
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Lítá to i v silném větru.., akorád to chce správný typ, správnou hmotnost...atd.
Prostě, ser na to...není to pro tebe. Pro tebe je kus polyše ideál.
Na videu vítr 30 až 40km/h což je 10m/s
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Jooo, pro mě to prostě neni.
Ale argumentovat tim, že pětimetrovej s krosnou vážici 5/10kg? By nebyl problem ani do větru 10ms stejně tak jako 10m /s zvladaji ty moje kuličkolety, no ja nevim ale to by asi pak už chtělo misto koloběžky motorku se sajdkárou.
Jinat ted na večer skoro uplně lehnul vitr, tak jsem to zkusil mrsknout ze svahu s tim, že v nejhoršim když to přistane v keřich nebo na stromě pod hranou tak hold nužkama ustřihnu vyrchlik a prdim na to.
Kupodivu to ale letělo,šlo to i v poho nahodit a jak nefoukalo tak to evidentně nemělo ani v letu tendenci klapnout. Ale jak to nemam seřizeny a nejsem navic zvyklej na to zpoždění,tak to pozvolna zatočilo doleva přez hranu a když jsem přidal vic plynu tak se mi povedl krásný pulpřemet kdy krosna padla do křidla a sesypalo se to na zem.Nic tomu neni, ale další pokus vzhledem k tomu že to vypadá, že za mirneho větřiku nebo za bezvětří by to opravdu letět mohlo nechám až na jiný svah kde je dost dlouhá šikmá louka na který by nějaký seřizování bylo bezpečný. Tady to bylo opravdu riziko to tam vubec zkoušet.
Ale joo, letělo to, ale pro mě to neni a nebude.
Ale argumentovat tim, že pětimetrovej s krosnou vážici 5/10kg? By nebyl problem ani do větru 10ms stejně tak jako 10m /s zvladaji ty moje kuličkolety, no ja nevim ale to by asi pak už chtělo misto koloběžky motorku se sajdkárou.
Jinat ted na večer skoro uplně lehnul vitr, tak jsem to zkusil mrsknout ze svahu s tim, že v nejhoršim když to přistane v keřich nebo na stromě pod hranou tak hold nužkama ustřihnu vyrchlik a prdim na to.
Kupodivu to ale letělo,šlo to i v poho nahodit a jak nefoukalo tak to evidentně nemělo ani v letu tendenci klapnout. Ale jak to nemam seřizeny a nejsem navic zvyklej na to zpoždění,tak to pozvolna zatočilo doleva přez hranu a když jsem přidal vic plynu tak se mi povedl krásný pulpřemet kdy krosna padla do křidla a sesypalo se to na zem.Nic tomu neni, ale další pokus vzhledem k tomu že to vypadá, že za mirneho větřiku nebo za bezvětří by to opravdu letět mohlo nechám až na jiný svah kde je dost dlouhá šikmá louka na který by nějaký seřizování bylo bezpečný. Tady to bylo opravdu riziko to tam vubec zkoušet.
Ale joo, letělo to, ale pro mě to neni a nebude.
Tak v podstatě se rok s rokem sešel co jsem to pořídil a vzhledem k totálnímu neuspěchu to rozpohybovat s tím lupnul do kouta než zase zapomenu jak mi to doslova sralo a totálně dostalo do kolen jak mi to vubec nešlo kloudně rozpohybovat navíc jako bonus jsem si tim neustálým mrskáním hnul tak s čímsi zezadu na zádech že jsem u toho byl minimálně měsíc chromej tak, že něco takovýho jsem nikdy nezažil a jediný kdy to nebolelo bylo v noci když jsem spal.
Sice je paramotor z hobbykingu už historie která mám pocit už ani nejde koupit, ale třeba se to doma někomu pořád válí a navíc si myslim, že ten muj zdroj neuspěchu bude v podstatě uplně stejnej u jakéhokoli obyč rc oaraglidingu který není komorovej a jediný co se na něm ovládá jsou řidičky který tahají dolu levá, pravá za odtokovku.
To co tady k tomu chci napsat je rada, co se mi nakonec ted osvědčilo a během chvilky konečně vedlo k tomu že to funguje, létá , poslouchá a není to jen o totální beznaděj
To, co ted napíšu je rada jak to poprvé, první den vubec rozpohybovat krok po kroku.
Bod č 1 uplný základ jak s tím vubec začít, vubec nesmí foukat a to tak vubec že fakt ideálně vubec, i pidiporyvy mají vliv na odstartování kdyz s tim začináte, není boha to dostat nad hlavu nafouklý aby se dalo spustit motor a odstartovat i při pidiporyvu jen trošku bokem, to ani náhodou.
Bod čislo 2 není boha i když nefouká odstartovat na motor pokud se to švihem přez hlavu kloudně nenadoukne a když to odhodíte tak z toho máte pocit—- ted kdybych zapnul motor tak by to fakt asi letělo, to si zkuste opakovaně několikrát bo u toho hadru fak vubec nefunguje že špatný start zachrání motor, to ani náhodou, motor jen nedovolí dobře nahozenému hadru kecnout zase na zem, ale rozhodně přidáním plynu nerozklapnete blbě nafouknutý vrchlík.
Další bod, řidičky musí být na volno a to tak že hodně na volno, v principu alespon ten čínský paraglider v principu funguje a letí jako volnásek jen na tom základním závěsu a řidičky jen a pouze umožní tak nějak s ním zatáčet.
Nic jiného ten čínský smysluplně neumí a minimálně první den mix cosi jako mimo ovládání zatáčení i cosi jako přitažení přibrždění absolutní nesmysl který i když časem třeba vyuzijete, tak smysluplně tady na tom hadru tak max při přistání že se křídlo trochu zbrzdí—absolutně ale bez jakéhokoli smyslupného efektu.
Bod 3 pokud jste tedy už zvládli vrchlík nahodit nad hlavu, po přidání motoru to nerozhoupat a jako volnásek to už pod motorem i popoletělo, přijde na řadu seřízení řidiček pro směr letu.
Řidičky musí být uplně na volno a to tak, že se v uzlíku řidiček začne plnou levá, pravá pákou křidélek doprava doleva, pokud se nic neděje, tak se uzlík trochu přitáhne a tak pořád do zblbnutí než to začne na křidélkovou páku alespon trochu reagovat, alespon trochu je podstatně lepší než hodně, protože pokud hodně, tak to zavrtá.
Pokud to dostanete do fáze kdy to jde už směrově na měkko řídit, lítat, lítat, lítat a zvyknout si že se to chová uplně jinak než omotorovaný letadlo.
Není tam nic co by fungovalo jako u letadla výškovka tady se dá stoupat jen tak, že se přidá přiměřeně víc plynu a klesat nebo udržovat výšku tak, že se přiměřeně nebo uplně stahne plyn.
Mě se osvědčilo vubec na vysílači než mi na to hlava přepne vubec nedržet rukou knipl výškovky bo potlačením fakt paraglider dolu čumák nesklopí a výšku nesníží díky kniplu výškovky, to samé stoupání, stoupá to jen díky přiměřenému přidání plynu, nikoli že přitáhnu výškovkovou pákou zadní odtokovku toho hadru.
Cosi jako trimování směru letu taky nejde vyřešit přez trim.
Řidičky musejí být na volno, pokud začnete trimovat, tak se ta přitrimovaná napne a je pak okamžitě citlivá přez křidélkovou páku na tu přitrimovanou stranu.
Určitě to řešení má , ale né to řešit hned první den když si je třeba zvyknout na to že hadr fakt funguje jinak než klasické ero.
Co mi hodně překvapilo, když to uspěšně odstartuji, tak se s tim dá vcelku v poho plácat v prostoru tenisového kurtu, to by tak na pohodu nešlo ani s lídlákem.
Sice je paramotor z hobbykingu už historie která mám pocit už ani nejde koupit, ale třeba se to doma někomu pořád válí a navíc si myslim, že ten muj zdroj neuspěchu bude v podstatě uplně stejnej u jakéhokoli obyč rc oaraglidingu který není komorovej a jediný co se na něm ovládá jsou řidičky který tahají dolu levá, pravá za odtokovku.
To co tady k tomu chci napsat je rada, co se mi nakonec ted osvědčilo a během chvilky konečně vedlo k tomu že to funguje, létá , poslouchá a není to jen o totální beznaděj
To, co ted napíšu je rada jak to poprvé, první den vubec rozpohybovat krok po kroku.
Bod č 1 uplný základ jak s tím vubec začít, vubec nesmí foukat a to tak vubec že fakt ideálně vubec, i pidiporyvy mají vliv na odstartování kdyz s tim začináte, není boha to dostat nad hlavu nafouklý aby se dalo spustit motor a odstartovat i při pidiporyvu jen trošku bokem, to ani náhodou.
Bod čislo 2 není boha i když nefouká odstartovat na motor pokud se to švihem přez hlavu kloudně nenadoukne a když to odhodíte tak z toho máte pocit—- ted kdybych zapnul motor tak by to fakt asi letělo, to si zkuste opakovaně několikrát bo u toho hadru fak vubec nefunguje že špatný start zachrání motor, to ani náhodou, motor jen nedovolí dobře nahozenému hadru kecnout zase na zem, ale rozhodně přidáním plynu nerozklapnete blbě nafouknutý vrchlík.
Další bod, řidičky musí být na volno a to tak že hodně na volno, v principu alespon ten čínský paraglider v principu funguje a letí jako volnásek jen na tom základním závěsu a řidičky jen a pouze umožní tak nějak s ním zatáčet.
Nic jiného ten čínský smysluplně neumí a minimálně první den mix cosi jako mimo ovládání zatáčení i cosi jako přitažení přibrždění absolutní nesmysl který i když časem třeba vyuzijete, tak smysluplně tady na tom hadru tak max při přistání že se křídlo trochu zbrzdí—absolutně ale bez jakéhokoli smyslupného efektu.
Bod 3 pokud jste tedy už zvládli vrchlík nahodit nad hlavu, po přidání motoru to nerozhoupat a jako volnásek to už pod motorem i popoletělo, přijde na řadu seřízení řidiček pro směr letu.
Řidičky musí být uplně na volno a to tak, že se v uzlíku řidiček začne plnou levá, pravá pákou křidélek doprava doleva, pokud se nic neděje, tak se uzlík trochu přitáhne a tak pořád do zblbnutí než to začne na křidélkovou páku alespon trochu reagovat, alespon trochu je podstatně lepší než hodně, protože pokud hodně, tak to zavrtá.
Pokud to dostanete do fáze kdy to jde už směrově na měkko řídit, lítat, lítat, lítat a zvyknout si že se to chová uplně jinak než omotorovaný letadlo.
Není tam nic co by fungovalo jako u letadla výškovka tady se dá stoupat jen tak, že se přidá přiměřeně víc plynu a klesat nebo udržovat výšku tak, že se přiměřeně nebo uplně stahne plyn.
Mě se osvědčilo vubec na vysílači než mi na to hlava přepne vubec nedržet rukou knipl výškovky bo potlačením fakt paraglider dolu čumák nesklopí a výšku nesníží díky kniplu výškovky, to samé stoupání, stoupá to jen díky přiměřenému přidání plynu, nikoli že přitáhnu výškovkovou pákou zadní odtokovku toho hadru.
Cosi jako trimování směru letu taky nejde vyřešit přez trim.
Řidičky musejí být na volno, pokud začnete trimovat, tak se ta přitrimovaná napne a je pak okamžitě citlivá přez křidélkovou páku na tu přitrimovanou stranu.
Určitě to řešení má , ale né to řešit hned první den když si je třeba zvyknout na to že hadr fakt funguje jinak než klasické ero.
Co mi hodně překvapilo, když to uspěšně odstartuji, tak se s tim dá vcelku v poho plácat v prostoru tenisového kurtu, to by tak na pohodu nešlo ani s lídlákem.
Ještě sem dám fotky jak se mi osvědčilo mit to křídlo plus krosnu položené na zemi pro start a jak na volno má být v ručkách serv s cca 3 cm vulí ta šnurka řidiček když se odměří těch 65 cm od uzlíku ke karabině.
Ještě k pohonu, ten origo motor má tuším 1400ot /volt, já jsem použil 4 čl lion nebo lipol a minimálně pro začátek než si zvyknu a budu se pokoušet třeba o přemet mi sedla nejlíp vrtule gws plastovka 8/4. A i s tou si musím hlídat abych do plynu nehrábnul nechtěně víc než jen abych zase stoupal ale nerozhoupal gondolu což pak rádo vede až k zborcení vrchlíku a ve šturcce pádu až na zem. Ten čínskej pokud se mi zbortil tak to vždy bylo až do země.
Ještě k výškovkovému kniplu, než si zvyknu, že výškovkou tady výšku opravdu nekoriguju, osvědčilo se mi vysílač držet tak, že palec mám pouze na kniplu motoru a křidélek ale druhou rukou držim vysílač tak, abych vubec neměl palec na výškovkové páce bo pokud ho tam mám, tak první impulz z mozku pokud chci zase trochu vystoupnout výš je přitáhnout výškovku ale tady jediný co ovlivní výšku je bud mín, nebo víc plynu.
A ještě jedna věc, pokud se zvedne poryv větru a padák začne bud stát na místě nebo couvat, bude couvat i po přidání plynu, jen bude díky více plynu ještě víc a víc stoupat, takže pokud je kam couvat— třeba na dlouhé louce, stahnout uplně plyn a nechat padák dál couvat ale i klesat až na zem, pokud ale není kam couvat, stromy, domy, dráty vysokého napětí,moc dlouho se nerozmýšlet dát plnou kridélek a lepší to ve šturcce zavrtat do země než to lovit o kousek dál z koruny stromu.
Tady u toho čínskýho je podle mě uplná blbina si lámat hlavu s čímsi jako jak těžká by měla neměla být sedačka podle toho jak fouká.
Tady ten je prostě jen a pouze do absolutního bezvětří, v mírných pidiporyvech se to ještě dá, ale i slabý trvalý vítr tak je to už jen boj krok ni zpět a nic jiného a jako šutr to bez motoru klesá i když je to ta sedačka lehká, prostě tak jak je plus baterky, cosi jako dodatečné přídavné závaží jako používaji do těch výkonnějších dvoukomorových rc glideru je tady nic neřešící zbytečnost, jediný efekt že čím to bude těžší tim vic se to pak rozláme až se to sesype ve šturcce na zem.
Co se týče kapacity baterek, nooo, já teda nejsem žádnej hodinoletec, ale vzhledem k tomu že bez motoru to vubec neletí, termicky to ovlivní trochu tak maximálně klesák, tedy že bude potřeba přidat ještě víc plynu, na nějaký 10/15 min let asi budu muset pořídit něco s kapacitou alespon 4Ah abych s tím nesedal s totálně vybitou baterií čím bych ji velice rychle zničil.
Ale ještě chci zkusit 3 čl baterii, bo si myslím, že tady na tom už by to chtělo mít přez telemetrii info o napětí na článcích a páč tady na to uplně v poho dostačuje flyskyi6 tak by šlo to napětí měřit přímo z obyč flyskáckýho přijímače , vário si myslím je tady na ten paragliding naprostá zbytečnost to tam mít jen proto, že mooožná někdy když lítaj i vrata od chlíva, třeba joo, ale moc se mi to nezdá že by s tim šlo cosi jako termika.
U toho tříčlánku by bylo i dobrý že by byl ten motor tižší, ale to uvidim časem, ted to podstatný není.
Ještě k pohonu, ten origo motor má tuším 1400ot /volt, já jsem použil 4 čl lion nebo lipol a minimálně pro začátek než si zvyknu a budu se pokoušet třeba o přemet mi sedla nejlíp vrtule gws plastovka 8/4. A i s tou si musím hlídat abych do plynu nehrábnul nechtěně víc než jen abych zase stoupal ale nerozhoupal gondolu což pak rádo vede až k zborcení vrchlíku a ve šturcce pádu až na zem. Ten čínskej pokud se mi zbortil tak to vždy bylo až do země.
Ještě k výškovkovému kniplu, než si zvyknu, že výškovkou tady výšku opravdu nekoriguju, osvědčilo se mi vysílač držet tak, že palec mám pouze na kniplu motoru a křidélek ale druhou rukou držim vysílač tak, abych vubec neměl palec na výškovkové páce bo pokud ho tam mám, tak první impulz z mozku pokud chci zase trochu vystoupnout výš je přitáhnout výškovku ale tady jediný co ovlivní výšku je bud mín, nebo víc plynu.
A ještě jedna věc, pokud se zvedne poryv větru a padák začne bud stát na místě nebo couvat, bude couvat i po přidání plynu, jen bude díky více plynu ještě víc a víc stoupat, takže pokud je kam couvat— třeba na dlouhé louce, stahnout uplně plyn a nechat padák dál couvat ale i klesat až na zem, pokud ale není kam couvat, stromy, domy, dráty vysokého napětí,moc dlouho se nerozmýšlet dát plnou kridélek a lepší to ve šturcce zavrtat do země než to lovit o kousek dál z koruny stromu.
Tady u toho čínskýho je podle mě uplná blbina si lámat hlavu s čímsi jako jak těžká by měla neměla být sedačka podle toho jak fouká.
Tady ten je prostě jen a pouze do absolutního bezvětří, v mírných pidiporyvech se to ještě dá, ale i slabý trvalý vítr tak je to už jen boj krok ni zpět a nic jiného a jako šutr to bez motoru klesá i když je to ta sedačka lehká, prostě tak jak je plus baterky, cosi jako dodatečné přídavné závaží jako používaji do těch výkonnějších dvoukomorových rc glideru je tady nic neřešící zbytečnost, jediný efekt že čím to bude těžší tim vic se to pak rozláme až se to sesype ve šturcce na zem.
Co se týče kapacity baterek, nooo, já teda nejsem žádnej hodinoletec, ale vzhledem k tomu že bez motoru to vubec neletí, termicky to ovlivní trochu tak maximálně klesák, tedy že bude potřeba přidat ještě víc plynu, na nějaký 10/15 min let asi budu muset pořídit něco s kapacitou alespon 4Ah abych s tím nesedal s totálně vybitou baterií čím bych ji velice rychle zničil.
Ale ještě chci zkusit 3 čl baterii, bo si myslím, že tady na tom už by to chtělo mít přez telemetrii info o napětí na článcích a páč tady na to uplně v poho dostačuje flyskyi6 tak by šlo to napětí měřit přímo z obyč flyskáckýho přijímače , vário si myslím je tady na ten paragliding naprostá zbytečnost to tam mít jen proto, že mooožná někdy když lítaj i vrata od chlíva, třeba joo, ale moc se mi to nezdá že by s tim šlo cosi jako termika.
U toho tříčlánku by bylo i dobrý že by byl ten motor tižší, ale to uvidim časem, ted to podstatný není.
Tak kde to vozit v autě aby to furt nikde nepřekáželo vyřešeno, tak sláva, jestli jen do igelitky nebo na to spíchnu futrál to ještě uvidím.
Pokud tam tomu nebude moc teplo, tak proč ne.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu